Ga naar hoofdinhoud
+31-6 1001 5002 infofrits@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

Wie zijn wij?

Gasten

Bij Frits sta jij als gast centraal. Elke gast loopt zijn eigen route van herstel. Jullie redenen en doelen kunnen verschillen. Wij als team houden zoveel mogelijk rekening met iedere individuele gast en geven eenieder hierbij de ruimte.

Locatieteam

Vrijwilligers

Het vaste locatieteam en de vrijwilligers vormen een belangrijke schakel bij Frits. Zij hebben allemaal hun eigen ervaringen en verhalen die zij, wanneer gewenst, delen met de gasten. Herkenning en erkenning van leefsituaties en ervaringen zijn namelijk belangrijk bij o.a. persoonlijk herstel.

Wat je van ons kunt verwachten?

Wij staan klaar om jou een zo rustig, prettig en waardevol mogelijk verblijf te laten ervaren. Wij vinden het belangrijk dat jij je eigen weg kan gaan vinden. Waar wij luisteren, meedenken en steunen. Niet alleen tijdens je verblijf, maar ook over de eventuele stappen die je na je verblijf in je eigen thuis- en leefsituatie en/of in de maatschappij wilt zetten. Stap dus gerust op ons af, ook als je gewoon een praatje wilt maken of vragen hebt.

We zijn altijd in de buurt!

Frits

Wie was Frits?

Er wordt ons vaak gevraagd of men Frits zou kunnen spreken. Helaas is dat niet mogelijk. Frits was namelijk een ezeltje dat lang geleden op ons landgoed woonde en werkte. Vanaf ongeveer 1912 trok Frits de koets voort van de familie Bongers die van 1912 tot begin jaren ’30 op ons landgoed woonden. In al die jaren raakte Frits gewend aan zijn vaste tochtjes in de nabije omgeving.

Rond 1931 werd het landgoed met Frits en de koets erbij verkocht aan De Franciscaner Broeders van het Heilige Kruis, een Duitse kloosterorde die in Nederland hun activiteiten wilden uitbreiden. De samenwerking tussen de broeders en Frits verliep verre van soepel. Frits koos graag zijn eigen, bekende weg. Een ritje naar de bakker in Chaam, de herberg in Baarle of de kapel in Ulicoten waren geen probleem. Helemaal naar Breda voor een bezoek aan de bisschop was voor Frits te ver. Na zes weken strijd over de eindbestemming zei een broeder: “Frits gaat weg, of ik ga!”. Frits werd verkocht.

 Logeerhuis Frits

Toen we in de begindagen van Logeerhuis Frits dit verhaal hoorden waren we meteen gecharmeerd van deze eigenwijze ezel. Een dier met zo’n sterke eigen wil verdient onze aandacht. Waarom we ons huis naar Frits vernoemd hebben volgde kort daarna tijdens een gesprek met mensen van www.ezelshoeve.nl . We werden erop gewezen dat onze gasten en de ezel mooie overeenkomsten hebben. Ten eerste is dat het vooroordeel over de ezel en over mensen met een psychische kwetsbaarheid. De ezel zou koppig zijn. De psychisch kwetsbare mens weet maar al te goed welke vooroordelen er vaak zijn.

Maar… ezels zijn dus niet koppig. Dit in tegenstelling tot paarden waar ze zo op lijken. Een paard vlucht bij angst of paniek. Een ezel gaat juist stilstaan. Even afwachten en rust nemen voordat hij weer verder kan en wil. En dat is nou precies wat we jou als gast willen kunnen bieden. Even stilstaan bij het leven om daarna weer verder te kunnen en te durven.

Beestenboel

Tot het ‘Frits-team’ behoort ook onze beestenboel. Alle dieren worden liefdevol verzorgd door het hele team van Frits en onze gasten.

  • Geer, Goor en Barry zijn onze hangbuikzwijnen. Altijd hongerig en soms een beetje knorrig. Omdat Barry een traumatische jeugd heeft gehad, kan ook hij bij Frits aan zijn herstel werken.
  • Onze Schotse schapen Forbes, Freya, Flora zijn de trotse ouders van Forbia, Fáng en Fie.
  • De muskus-eenden Olaf, Anna en Elsa hebben inmiddels al voor heel veel nageslacht gezorgd. Om nog meer nageslacht te voorkomen, zitten alle woerden inmiddels apart van de vrouwtjes in onze moestuin.
  • Deze beestenboel wordt aangevuld met kippen en een haan.

Projectgroep

Frits is ontstaan vanuit een integrale samenwerking tussen:

Back To Top