skip to Main Content
+31-6 1001 5002 h.goosen@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

Wat biedt Frits?

Basisbehoeften

Bij Frits kunnen mensen met een ontwrichtende ervaring even tot rust komen en aan hun herstel werken om zo gesterkt weer terug de maatschappij in te stappen. Frits is gelegen op het landgoed Cruyshof in Baarle-Nassau. Naast de gebouwen is er ook 12 hectare aan natuur waar de gasten hun rust kunnen vinden.

Frits heeft 12 logeerplekken. Aan dagprogramma’s kunnen maximaal 30 mensen deelnemen.

Frits werkt indicatievrij, dat wil zeggen dat iedereen welkom is en niet gebonden is aan een diagnose door een instantie. Frits is een initiatief van en wordt gerund door Fameus, een onderdeel van GGz Breburg, en is mede mogelijk gemaakt door de gemeentes Baarle-Nassau, Breda en Tilburg, woningbouwcorporatie Leystromen, Zorgbelang en ZONMW.

Gasten worden uitgenodigd om mee doen met het dagelijkse leven en klusjes die er in en om het huis gedaan moeten worden. Er ‘moet’ echter niks.

Download hier onze infographic

Het kan iedereen overkomen. Mensen zoals jij en ik

Er zijn vandaag de dag steeds meer mensen die tijdelijk maatschappelijk uitvallen of niet mee kunnen komen in onze drukke, veeleisende samenleving. Door verlies van een baan, problemen op het werk, een scheiding, een sterfgeval, een burn-out, psychosociale of psychiatrische problematiek, kan het moeilijk zijn de huidige manier van leven vol te houden. Hierdoor ontstaat er spanning binnen gezinnen, families en in woonwijken. Vaak helpt dan een ‘adempauze’ in een andere omgeving.

De natuurlijke omgeving werkt mee

De ligging van Frits, de natuur eromheen zorgen ervoor dat jij snel tot jezelf komt. Dat doe JIJzelf. Andere Gasten, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers ondersteunen je hierbij.

Terug naar je eigen leefsituatie

Bij Frits kom je tot rust en tot jezelf. Het doel is dat je weer in je normale leefsituatie terechtkomt. Frits is een veilige, rustige en natuurlijke plek waar jij de draad weer op kunt pakken.

Het Landgoed & de gebouwen

Landgoed Cruyshof is 12 hectare groot. Er bevinden zich verschillende gebouwen. Twee gebouwen zijn in gebruik. Het oude woongebouw van de broeders Fransicanen en de grote loods moeten nog worden opgeknapt. Dit is een klus waar jij als Gast of vrijwilliger ook een bijdrage aan kunt leveren.

Slaapkamers

Er zijn acht kamers, zeven éénpersoonskamers en één tweepersoonskamer. Elke kamer heeft een bed, een stoel, een bureau en is huiselijk aangekleed.

Huiskamer

Er is een gezellige gezamenlijke huiskamer. Hier wordt gegeten, gechilld en TV gekeken. In de huiskamer is iedereen welkom.

Keuken

Er is een gemeenschappelijke keuken. Hier koken Gasten zelf. Waar nodig bieden ervaringsdeskundigen en vrijwilligers een helpende hand.

Sanitaire voorzieningen

Sommige kamers hebben een eigen toilet. Verder zijn er gezamenlijke sanitaire voorzieningen (toiletten en douches).

Wasmachines en droger

Voor de persoonlijke was en de was van het huis is er een aparte wasruimte. Gasten doen zelf hun eigen was en helpen met de was van het huis.

Schoonmaak

Je houdt zelf jouw kamer schoon. Samen met de andere Gasten zorg je ervoor dat de algemene ruimtes netjes blijven.

Voorkomen is beter dan genezen

Mensen die in een crises dreigen te raken voelen dit vaak zelf aankomen. Soms wordt dit opgemerkt door de omgeving. Hoe eerder zij aankloppen bij Frits, hoe sneller het herstel plaatsvindt.

Frits als community

FRITS wil op termijn een zelfvoorzienende community worden. Daarom wordt ingezet op samenwerking met lokale bedrijven die de meerwaarde inzien van sociaal ondernemerschap en betekenisvol ondernemen. Bijvoorbeeld door groenten uit de moestuin af te nemen, arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen of werk- en vergaderruimtes te huren bij FRITS, waarbij gasten de catering kunnen verzorgen. Zo worden de gasten gedurende hun verblijf steeds meer deelnemer. En ontstaat verbondenheid met de inwoners en ondernemers uit de omliggende dorpen en steden. Op deze wijze volgen de gasten hun eigen weg naar herstel waarbij ze weer mee kunnen doen in de maatschappij. Want iedere mens is uniek en verdient de aandacht en ondersteuning die zij nodig heeft.

Back To Top