Ga naar hoofdinhoud
+31-6 1001 5002 infofrits@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

Wat biedt Frits?

Basisbehoeften

Logeerhuis Frits biedt een rustige, veilige en natuurrijke plek, waar mensen met een ontwrichtende ervaring gedurende één à twee weken kunnen logeren om op kracht, tot rust en/of tot zichzelf te komen. Bij logeerhuis Frits kun je ‘ont-moeten’ en ontmoeten. Daarnaast is logeerhuis Frits een plek waar gewerkt kan worden aan en geëxperimenteerd kan worden met herstel. Andere gasten, het team van ervaringswerkers en vrijwilligers ondersteunen je hier waar nodig bij. We werken indicatievrij. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is en niet gebonden is aan een diagnose door een instantie.

Frits is gelegen op het landgoed Cruyshof in Baarle-Nassau. Er zijn 12 logeerplekken. Daarnaast kunnen nog maximaal 30 mensen overdag als dag-gast bij Frits verblijven. Als gast nodigen we je uit om mee te doen met het dagelijks leven en om klusjes te doen die er in en om het huis gedaan worden. Er ‘moet’ echter niks.

Frits is een initiatief van en wordt gerund door Centrum FAMEUS, het centrum voor herstel en ervaringsdeskundigheid van GGz Breburg, en is mede mogelijk gemaakt door:

  • Gemeentes Baarle-Nassau, Breda en Tilburg
  • Woningbouwcorporatie Leystromen
  • ZONMW
  • Zorgbelang
  • Zorgverzekeraars CZ en VGZ

Download hier onze infographic

Het kan iedereen overkomen. Mensen zoals jij en ik

Er zijn vandaag de dag steeds meer mensen die tijdelijk maatschappelijk uitvallen of niet mee kunnen komen in onze drukke, veeleisende samenleving. Door verlies van een baan, problemen op het werk, een scheiding, een sterfgeval, een burn-out, psychosociale of psychiatrische problematiek, kan het moeilijk zijn de huidige manier van leven vol te houden. Hierdoor ontstaat er spanning binnen gezinnen, families en in woonwijken. Vaak helpt het dan om een ‘adempauze’ te nemen in een andere omgeving.

Terug naar je eigen leefsituatie

Bij Frits kun je tot rust en tot jezelf komen. Je gaat uiteindelijk altijd weer terug naar je eigen leefsituatie. Een verblijf bij Frits is daarom van korte duur. Een eerste verblijf kan in overleg maximaal twee weken duren, alle volgende verblijven zijn maximaal één week.

Cruyshof

Landgoed Cruyshof is 19 hectare groot. Er bevinden zich verschillende gebouwen waarvan er momenteel twee in gebruik zijn. Het oude woongebouw van de broeders Fransiscanen en de grote loods moeten nog worden opgeknapt. Dit is een klus waar jij als gast of vrijwilliger een bijdrage aan kunt leveren.

Natuur en wandelen

Dankzij de natuur kun je tot rust komen. De wandelpaden rondom logeerhuis Frits zijn altijd en voor iedereen toegankelijk. Over het landgoed loopt het Wandelroutenetwerk (knooppunt 85 en knooppunt 12 liggen op of aan het landgoed).

Wil je graag in gezelschap wandelen?

Dan heb je de mogelijkheid om iedere zaterdagochtend om 10:30 uur mee te wandelen met één van onze vrijwilligers. We lopen zo ver en zo vlug als naar ieders energie mogelijk is; de ene keer wat langer dan de andere keer. De vrijwilligers met wie je op pad gaat hebben veel kennis van de omgeving en vertellen daar graag over. Zo loop je niet zomaar tussen wat weilanden en bomen door, maar kan je er wat van op steken. En… de kans is groot dat je interessante vogels, insecten, hazen, reeën of paddenstoelen tegenkomt. Aanmelden is niet nodig en aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Slaapkamers

Er zijn negen éénpersoons slaapkamers, waarvan er zeven een eigen toilet en wastafel hebben en één slaapkamer een eigen wastafel heeft. In de slaapkamer liggen beddengoed en handdoeken voor je klaar.

Sanitaire voorzieningen

Zeven slaapkamers hebben een eigen toilet. Verder zijn er gezamenlijke sanitaire voorzieningen: twee douches (waarvan één toegankelijk voor mindervaliden), drie toiletten (waarvan één een mindervalide toilet) en drie wastafels.

Keuken

Er is één gemeenschappelijke keuken. Ontbijt, lunch en tussendoortjes kun je maken wanneer jij daar zin in hebt. Elke avond wordt er door het team gekookt. Jij en andere gasten mogen hierbij uiteraard aansluiten. We houden zo veel mogelijk rekening met ieders speciale dieet- en eetwensen.  Deze maaltijd wordt gezamenlijk aangeboden in de woonkamer of bij mooi weer op het terras achter het logeerhuis. Je mag er altijd voor kiezen de maaltijd op je kamer of elders te nuttigen of je eigen maaltijd te bereiden.

Huiskamer

Er is een gezellige gezamenlijke huiskamer. Hier wordt onder meer gegeten en tv gekeken. In de huiskamer is iedereen welkom.

Tegenover het logeerhuis bevindt zich de tweede huiskamer. In deze ruimte kun je ook je bezoek tijdens je verblijf ontvangen. In deze woonkamer zijn allerlei knutsel- en schilderspullen, boeken, puzzels en een piano aanwezig.

Wasmachines en droger

Voor je persoonlijke was zijn er een wasmachine, wasmiddel, wasverzachter en een droger aanwezig.

Schoonmaak

Je houdt zelf jouw kamer schoon. Samen met de andere gasten zorg je ervoor dat de algemene ruimtes netjes en schoon blijven.

Huisdieren

Je huisdier is – na overleg – tijdens je verblijf van harte welkom bij Frits.

Hoe gaat jouw verblijf er uit zien?

Jij hebt je eigen redenen om hier te willen logeren, met eventueel bijbehorende doelen. Je mag je verblijf invullen zoals jij dat wilt en je loopt je eigen persoonlijke route van herstel.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je in een crisis dreigt te raken, voel je dit vaak zelf aankomen. Soms wordt dit ook opgemerkt door de omgeving. Hoe eerder je aanklopt bij logeerhuis Frits, hoe sneller het herstel kan gaan plaatsvinden. Dan kan een crisis mogelijk verkort of zelfs voorkomen worden.

Frits & Fruitig

Bij Frits & Fruitig is men bezig met de ontwikkeling van verschillende activiteiten in de natuurrijke omgeving van Frits. Het is een laagdrempelige locatie waar jij als gast van Frits vrij kan deelnemen aan activiteiten. Maar ook mensen uit de directe omgeving kunnen hun bijdrage leveren. Er is op dit moment een houtwerkplaats, een kas en een moestuin aanwezig.

Frits & Fruitig is een initiatief van en een samenwerking tussen Werken & Leren van GGz Breburg en Logeerhuis Frits.

Frits als community

Frits wil op termijn een zelfvoorzienende community worden. Daarom wordt ingezet op samenwerking met lokale bedrijven die de meerwaarde inzien van sociaal en betekenisvol ondernemen. Bijvoorbeeld door groenten uit de moestuin af te nemen, arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen of werk- en vergaderruimtes te huren bij Frits, waarbij gasten de catering kunnen verzorgen. Zo worden de gasten gedurende hun verblijf steeds meer deelnemer. En ontstaat verbondenheid met de inwoners en ondernemers uit de omliggende dorpen en steden. Op deze wijze volgen de gasten hun eigen weg naar herstel, waarbij ze weer mee kunnen doen in de maatschappij.

Ieder mens is uniek en verdient de aandacht en ondersteuning die zij nodig heeft.

Verblijf is gratis

Aan een verblijf bij Frits zijn geen kosten verbonden; het is gratis.

Maar we zijn altijd blij met een donatie!

Dit kan een materiële donatie zijn, maar ook een geldelijke. Hoe klein of groot het bedrag ook is, voor elk bedrag zijn wij dankbaar. We kunnen mede door donaties verder investeren in deze prachtige plek; om deze te onderhouden en verder te ontwikkelen. Over een materiële donatie kun je contact opnemen met locatiemanager Huub Goosen. Je geldelijke donatie kun je storten op NL27RABO0143597302 t.n.v. Stichting GGzBreburg Groep te Tilburg o.v.v. Donatie t.b.v. Logeerhuis Frits 89312. Frits valt als onderdeel van GGZ Breburg onder de ANBI-voorwaarden.

Back To Top