skip to Main Content
+31-6 1001 5002 h.goosen@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

Wat biedt Frits?

Basisbehoeften

Bij logeerhuis Frits kunnen mensen met een ontwrichtende ervaring even tot rust komen en aan hun herstel werken om zo gesterkt weer terug de maatschappij in te stappen. Bij Frits werken we indicatievrij. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is en niet gebonden is aan een diagnose door een instantie.

Frits is gelegen op het landgoed Cruyshof in Baarle-Nassau. Er zijn 12 logeerplekken. Aan dagprogramma’s kunnen daarnaast nog maximaal 30 mensen deelnemen. Gasten worden uitgenodigd om mee te doen met het dagelijkse leven en om klusjes te doen die er in en om het huis gedaan moeten worden. Er ‘moet’ echter niks.

Frits is een initiatief van en wordt gerund door Centrum FAMEUS. FAMEUS is het centrum voor herstel en ervaringsdeskundigheid van GGz Breburg, en is mede mogelijk gemaakt door de gemeentes Baarle-Nassau, Breda en Tilburg, woningbouwcorporatie Leystromen, Zorgbelang en ZONMW.

Download hier onze infographic

Het kan iedereen overkomen. Mensen zoals jij en ik

Er zijn vandaag de dag steeds meer mensen die tijdelijk maatschappelijk uitvallen of niet mee kunnen komen in onze drukke, veeleisende samenleving. Door verlies van een baan, problemen op het werk, een scheiding, een sterfgeval, een burn-out, psychosociale of psychiatrische problematiek, kan het moeilijk zijn de huidige manier van leven vol te houden. Hierdoor ontstaat er spanning binnen gezinnen, families en in woonwijken. Vaak helpt het dan om een ‘adempauze’ te nemen in een andere omgeving.

Terug naar je eigen leefsituatie

Bij Frits kom je tot rust en tot jezelf. Het doel is dat je teruggaat naar je normale leefsituatie. Frits is een veilige, rustige en natuurlijke plek waar jij zelf de draad weer op kunt pakken. Andere gasten, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers ondersteunen je hier waar nodig bij.

Cruyshof

Landgoed Cruyshof is 12 hectare groot. Er bevinden zich verschillende gebouwen waarvan er momenteel twee in gebruik zijn. Het oude woongebouw van de broeders Fransiscanen en de grote loods moeten nog worden opgeknapt. Dit is een klus waar jij als gast of vrijwilliger een bijdrage aan kunt leveren.

Natuur en wandelen

Dankzij de natuur kun je tot rust komen. De wandelpaden rondom logeerhuis Frits zijn altijd en voor iedereen toegankelijk. Over het landgoed loopt het Wandelroutenetwerk (knooppunt 85 en knooppunt 12 liggen op of aan het landgoed).

Wil je graag in gezelschap wandelen?

Dan heb je de mogelijkheid om iedere zaterdagochtend om 10:30 mee te wandelen met één van onze vrijwilligers. We lopen zo ver en zo vlug als naar ieders energie mogelijk is; de ene keer wat langer dan de andere keer. De vrijwilligers met wie je op pad gaat hebben veel kennis van de omgeving en vertellen daar graag over. Zo loop je niet zomaar tussen wat weilanden en bomen door, maar kan je er wat van op steken. En… de kans is groot dat je interessante vogels, insecten, hazen, reeën of paddenstoelen tegenkomt. Aanmelden is niet nodig en aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Slaapkamers

Er zijn 9 éénpersoons slaapkamers. 1 van de slaapkamers kan als tweepersoonskamer worden ingericht voor degenen die met hun partner bij Frits willen verblijven.

Huiskamer

Er is een gezellige gezamenlijke huiskamer. Hier wordt onder meer gegeten en tv gekeken. In de huiskamer is iedereen welkom.

Keuken

Er is een gemeenschappelijke keuken. Hier koken gasten, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers.

Sanitaire voorzieningen

Sommige kamers hebben een eigen toilet. Verder zijn er gezamenlijke sanitaire voorzieningen (toiletten en douches).

Wasmachines en droger

Voor de persoonlijke was en de was van het huis is er een aparte wasruimte. Gasten doen zelf hun eigen was en helpen met de was van het huis.

Schoonmaak

Je houdt zelf jouw kamer schoon. Samen met de andere gasten zorg je ervoor dat de algemene ruimtes netjes en schoon blijven.

Voorkomen is beter dan genezen

Mensen die in een crisis dreigen te raken voelen dit vaak zelf aankomen. Soms wordt dit ook opgemerkt door de omgeving. Hoe eerder mensen aankloppen bij Frits, hoe sneller het herstel plaatsvindt. Dan kan een crisis mogelijk ook worden voorkomen.

Frits als community

Frits wil op termijn een zelfvoorzienende community worden. Daarom wordt ingezet op samenwerking met lokale bedrijven die de meerwaarde inzien van sociaal en betekenisvol ondernemen. Bijvoorbeeld door groenten uit de moestuin af te nemen, arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen of werk- en vergaderruimtes te huren bij Frits, waarbij gasten de catering kunnen verzorgen. Zo worden de gasten gedurende hun verblijf steeds meer deelnemer. En ontstaat verbondenheid met de inwoners en ondernemers uit de omliggende dorpen en steden. Op deze wijze volgen de gasten hun eigen weg naar herstel, waarbij ze weer mee kunnen doen in de maatschappij.

Ieder mens is uniek en verdient de aandacht en ondersteuning die zij nodig heeft.

Back To Top