Ga naar hoofdinhoud
+31-6 1001 5002 h.goosen@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

Persoonlijke verhalen of ervaringen

Zowel gasten, ervaringsdeskundigen, als vrijwilligers zijn verbaasd over de veerkracht van de mensen die bij Frits komen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en iedereen bepaalt zijn eigen weg.

Dit zeggen enkele van onze gasten.

We nemen vooral geen afscheid. Ik zeg tot de volgende!

Ik heb een time-out kunnen nemen.

Bedankt voor alle liefde en goede zorgen.

Levensreddend, voor mij een geschenk uit de hemel.

Als je denkt dat je alles verloren hebt, dan vind je jezelf hier weer terug.

Herstellen doe je zelf!

Door Nico

‘Na een relatiebreuk ben ik al bijna twee jaar thuis-/dakloos geraakt. Ik heb bij diverse instanties aan de deur geklopt, maar liep tegen wachtlijsten aan. Ik kreeg te maken met paniekaanvallen door alle zorgen en trauma’s die ik ondervond van het thuis-/dakloos zijn. Bij de instanties ben je al snel een nummer en word je in een hokje geplaatst. Na een lange periode van op straat geleefd te hebben en dan weer een paar nachten in een nachtopvang, wist ik het niet meer. Tot respijthuis Frits in Baarle-Nassau voor mij de deur opende.

Ik kwam snel tot de conclusie dat je hier geen nummer bent. Je mag gewoon jezelf zijn met het motto ‘niets moet alles mag’. En door de rustgevende omgeving kom je tot rust. Die rust kon ik omzetten in positieve gedachten. Ik kreeg energie om de draad weer op te pakken en te werken aan mijn herstel. Ik doe  vaak mee met de klusjes die gedaan kunnen worden en sta geregeld in de keuken te koken omdat ik dat graag doe.

Geaccepteerd zoals je bent

Als ik om mij heen kijk – en met name naar de andere gasten – zie ik ontspannen mensen die herstellen na een moeilijke periode. De sfeer is huiselijk en je wordt begrepen en geaccepteerd zoals je bent, want alle gasten zitten hier met een reden en dat schept een band.  Er wordt onderling ook gepraat, gelachen, gehuild en getroost. Mijn ervaring met het respijthuis is dat je op eigen kracht al snel de moed en kracht krijgt om negatieve ervaringen om te zetten in positieve doelen.

Door hier voor een periode te mogen logeren en te werken aan mijn eigen problemen (want herstellen doe je zelf en op je eigen manier) en kracht is een nieuwe start mogelijk. Ik heb weer zin in het leven en door de fijne sfeer en de fantastische omgeving ben ik weer mezelf geworden. Ik kwam down en zonder doel bij Frits en ga met een fijn en warm gevoel weer weg.

Bedankt voor de warme ontvangst en de mogelijkheid om te mogen herstellen!’

Dankbaar

Door Rianna

‘Wat ben ik dankbaar dat Frits er voor mij was. Zo heb ik een crisis kunnen voorkomen. Ik heb mij thuis gevoeld en kon op adem komen. Ik heb mezelf weer even kunnen horen en hierdoor kan ik er weer tegenaan. Omdat ik zo warm ben ontvangen, wil ik wat warmte achterlaten in dit fijne huis. Dikke dankjewel en tot ziens.’

Mijzelf hervonden

Door Sabine (37)

‘Ik heb een fijne jeugd gehad met mijn ouders en broer. Mijn vader overleed toen ik dertien was. Mijn moeder is twee jaar geleden gestorven aan een medicijnvergiftiging. Ik ben alleenstaande moeder van twee kinderen.

De laatste jaren zat ik in een roller-coaster. Mijn baan als bankmedewerker liep niet lekker. Deze heb ik vorig jaar opgezegd. Niet zo slim, want daardoor krijg ik geen WW uitkering. Mijn eigen huis heb ik met verlies moeten verkopen omdat de hypotheeklasten te hoog waren. Emotioneel was ik uit balans en ik werd regelmatig erg boos op mijn kinderen. ‘Boosheid uit onmacht’, zei mijn zus steeds.

De maatschappelijke werker had mij geadviseerd om bij Frits aan te kloppen. Daar kon ik direct terecht. Mijn kinderen zijn in ons eigen huurhuis opgevangen door mijn zus. Dat was fijn. In drie weken tijd heb ik mijzelf hervonden. Met name ervaringsdeskundige Sandra heeft veel voor mij betekend.

Niets hoeven en alles mogen

De eerste week heb ik veel geslapen en gehuild. Alle emoties kwamen eruit. Ik heb veel steun gehad aan de andere gasten en het geweldige team van Frits. Wat een verademing om even niets te hoeven en alles te mogen. Ik heb veel gewandeld in de bossen. Sommige plaatsen in het bos gaven mij de mogelijkheid om een verbinding te maken met mijn overleden ouders.

In gesprekken met ‘Fritsers’ ben ik erachter gekomen waar mijn passie en talent liggen. Ik wil graag ‘natuurtherapeut’ worden. Ik heb gemerkt wat natuur met je als mens kan doen, welke werking het heeft op je geestelijke gesteldheid. Ik ben inmiddels zes dagen thuis en één dag logeer ik nog bij Frits omdat ik het nog niet kan loslaten. Deze plek is zo belangrijk voor mij en heeft veel voor mij betekend. Ik ga mij nu oriënteren op een opleiding die ik wil gaan doen. Ik heb ook gesolliciteerd naar de functie van ‘natuur begeleider’ bij een scholenproject. Ik heb er veel zin in.’

Dit werkt!

Jos

‘Gisteravond zaten wij allemaal op de bank Utopia te kijken onder het genot van een bak thee en met de zelfgemaakte cake van Simone. Ik werd er helemaal blij van en dacht meteen van dit werkt! Ik vind het hier zo geweldig en zie mensen heel down en uitgeput binnenkomen en na een paar dagen zie ik dezelfde mensen lachen en opknappen. Ik stond gisteren met Simone samen te koken en zag haar zo enthousiast bezig zijn dus ik heb nu ook een kookmaatje!

Ik heb samen met Anton mijn stempel hier gezet en voelde mij echt trots. Ook René en Jaap ervaren hier de rust en voelen zich meteen thuis. Huub, ook jij mag trots zijn op jezelf en met alle mensen die dit bedacht hebben want Frits is een fijn logeerhuis waar je echt mag en kan herstellen, een plaats waar je wil zijn als je er doorheen zit. Ik ga het hier missen straks, maar kijk met een warm hart terug naar de periode dat ik hier mocht zijn. Ik ben ook goed vooruitgegaan en kan weer bouwen aan mijn nieuwe toekomst.’

Back To Top