skip to Main Content
+31-6 1001 5002 h.goosen@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

OPENING FRITS

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) noemt FRITS in Baarle-Nassau een parel in Nederland op het gebied van maatschappelijke innovatie.

Tijdelijk logeren en dagprogramma zonder indicatie buiten het zorgsysteem om voor mensen met een tijdelijke maatschappelijke terugval. Lees verder hoe de Gasten van FRITS de hoofdrol pakken!

Staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis bracht op 28 januari een bezoek aan ´Respijthuis’ FRITS in Baarle-Nassau. Samen met bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ, een afvaardiging van ZonMW, de burgemeester van Baarle-Nassau, Marjon de Hoon-Veelenturf, de wethouders van Baarle-Nassau, Tilburg en Breda, bestuurders van woningcorporatie Leystromen, Zorgbelang en GGZ Breburg nam hij een kijkje achter de schermen. Tijdens de rondleiding ging hij in gesprek met de gasten die hier tijdelijk verblijven en met ervaringsdeskundigen en vrijwilligers die de gasten ondersteunen bij hun herstel en terugkeer in de maatschappij.Veeleisende maatschappij
De maatschappij is veeleisend vandaag de dag. Niet iedereen kan meekomen. FRITS biedt inwoners uit de regio Breda en Midden-Brabant, die door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van baan of psychosociale problemen tijdelijk even niet meer thuis kunnen wonen, een ‘adempauze’. Men kan bij FRITS overnachten, eten, tot rust komen. Om vervolgens met behulp van een activiteitenprogramma en ondersteuning van ervaringsdeskundigen, andere gasten en ondernemers weer op eigen kracht verder te kunnen.

Maatwerk
FRITS is een initiatief van- en wordt gerund door Fameus onderdeel van GGz Breburg, en is mede mogelijk gemaakt door ZonMW, de gemeenten Baarle-Nassau, Tilburg en Breda, woningcorporatie Leystromen en Zorgbelang. Tijdens de rondleiding over landgoed Cruyshof, waar FRITS gevestigd is, kreeg de staatssecretaris een goede indruk van wat dit initiatief extra brengt naast de reguliere zorg en hulpverlening. Zo werkt FRITS indicatievrij. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is en niet gebonden is aan een diagnose door een instantie. Ook biedt FRITS maatwerk. Daarbij wordt gekeken naar ieders persoonlijke kwaliteiten en talenten.

“Wat ik vandaag heb gezien is heel mooi. FRITS is een plek waar mensen weer tot zichzelf kunnen komen. Ik ben onder de indruk van de verhalen die ik vandaag heb gehoord. Ik zou graag zien dat dit project een vervolg kent. Daar wil ik mij persoonlijk voor inspannen. Dat vereist inzet van alle partners die hier nu zijn maar ik heb goede hoop”, aldus staatssecretaris Blokhuis.
Een fantastisch voorbeeld van een nieuwe vorm van integrale samenwerking tussen ondernemers, centrale overheid, lokale overheid en innovatieve organisaties als Leystromen en Fameus.

Back To Top