Ga naar hoofdinhoud
+31-6 1001 5002 infofrits@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

Opening Frits met Paul Blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) noemt Frits in Baarle-Nassau een parel in Nederland op het gebied van maatschappelijke innovatie. Tijdelijk logeren en een dagprogramma, zonder indicatie buiten het zorgsysteem, voor mensen met een tijdelijke maatschappelijke terugval.

Staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis bracht op 28 januari een bezoek aan esrpijthuis Frits in Baarle-Nassau. Samen met bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ, een afvaardiging van ZonMW, de burgemeester van Baarle-Nassau, Marjon de Hoon-Veelenturf, de wethouders van Baarle-Nassau, Gemeente Tilburg en Gemeente Breda, bestuurders van woningcorporatie Leystromen, Zorgbelang en GGZ Breburg nam hij een kijkje achter de schermen. Tijdens de rondleiding ging hij in gesprek met de gasten, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers die de gasten ondersteunen bij hun herstel en terugkeer in de maatschappij.

De maatschappij is veeleisend vandaag de dag. Niet iedereen kan meekomen. Frits biedt inwoners uit de regio Breda en Midden-Brabant, die door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van baan of psychosociale problemen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, een ‘adempauze’. Men kan overnachten en tot rust komen om vervolgens met behulp van een activiteitenprogramma en ondersteuning van ervaringsdeskundigen, andere gasten en ondernemers weer op eigen kracht verder te kunnen.

Maatwerk

Frits is een initiatief van- en wordt gerund door Centrum FAMEUS, onderdeel van GGz Breburg, en is mede mogelijk gemaakt door ZonMW, de gemeenten Baarle-Nassau, Tilburg en Breda, woningcorporatie Leystromen en Zorgbelang Brabant. Tijdens de rondleiding over landgoed Cruyshof, waar Frits gevestigd is, kreeg de staatssecretaris een goede indruk van wat dit initiatief brengt naast reguliere zorg en hulpverlening. Zo werkt Frits indicatievrij. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is en niet gebonden is aan een diagnose door een instantie. Ook biedt Frits maatwerk. Daarbij wordt gekeken naar ieders persoonlijke kwaliteiten en talenten.

‘Wat ik vandaag heb gezien is heel mooi. Frits is een plek waar mensen tot zichzelf kunnen komen. Ik ben onder de indruk van de verhalen die ik vandaag heb gehoord. Ik zou graag zien dat dit project een vervolg kent. Daar wil ik mij persoonlijk voor inspannen. Dat vereist inzet van alle partners die hier nu zijn maar ik heb goede hoop’, aldus staatssecretaris Blokhuis. Een fantastisch voorbeeld van een nieuwe vorm van integrale samenwerking tussen ondernemers, centrale overheid, lokale overheid en innovatieve organisaties als Leystromen en FAMEUS.

Back To Top