skip to Main Content
+31-6 1001 5002 h.goosen@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

Nieuws

Lees hier ons laatste nieuws en blijf op de hoogte.

01apr 20
De Crisiskaart is voor iedereen die wel eens een crisis heeft meegemaakt of verwacht er ooit een mee te maken. Op de Crisiskaart staat hoe een crisis er bij jou uitziet, wie jouw contactpersonen zijn en wat je nodig hebt en wat je juist niet wil. Op het moment dat je de kaart nodig hebt, laat je hem aan anderen zien. Zij kunnen dan met jou omgaan op een manier die voor jou prettig is. De Crisiskaart is jouw handleiding op het moment dat je jezelf niet goed meer kunt verwoorden.
Ook in deze bizarre tijd van de coronacrisis, is het mogelijk om een Crisiskaart te laten maken bij FAMEUS. Misschien kan het hebben van een Crisiskaart je juist nu wat rust brengen. Het is fijn om de zekerheid te hebben dat alles om je heen geregeld is als er een crisis plaats mocht vinden. Ook het proces zelf, van een Crisiskaart maken met onze ervaringsdeskundige crisiskaartconsulenten, kan je handvatten en inzicht bieden in deze verwarrende tijd.

Werkwijze

In onze werkwijze verandert niet veel. Je kunt nog steeds bellen naar onze crisiskaartconsulent via het volgende nummer: 06-30910400. Onze planner maakt dan een telefonische afspraak met je waarbij je belt met twee consulenten via Whatsapp. Je kan ook beeldbellen als je dat wenst. Mocht er geen mogelijkheid zijn om een telefonisch 3-gesprek te voeren, dan zal onze planner met jou kijken naar andere mogelijkheden.

Het eerste gesprek staat in het teken van kennismaken. In dat gesprek kun je beslissen of je op deze manier verder wilt gaan of dat je er toch voor kiest om te wachten op persoonlijke face-to-face afspraken. We kunnen jouw netwerk betrekken in de telefonische afspraken. De afspraken met jouw netwerk vragen creativiteit van jou en onze consulenten. Hierin zoeken we samen een weg die voor iedereen prettig is.

 

19feb 20

Hangbuikzwijn Barry vindt een nieuw thuis bij Centrum Frits

Het driejarige hangbuikzwijn Barry woonde tot vorige maand in de achtertuin van zijn baasje. Door ziekte kon hij niet meer voor Barry zorgen en daarom plaatste hij een oproep wie er voor zijn huisdier kon zorgen. Logeerhuis Frits was één van de gegadigden die zich meldden bij de Dierenbescherming en werd uiteindelijk uitgekozen. Afgelopen zaterdag werd Barry losgelaten bij zijn soortgenoten Geer en Goor. Lees verder op de website van Omroep Brabant.

Barry

28jun 19

Bericht van onze gasten

Wat dankbaar is het om deze berichtjes van onze Gasten te ontvangen.
17mei 19

Hoe helend werkt de natuur?

Vanavond nam boswachter Liza de Gasten en medewerkers van FRITS mee naar het bos wat onderdeel uitmaakt van landgoed Cruyshof. Eerst ietwat onwennig raakte de Gasten van FRITS snel vertrouwd met de natuur. ‘Loop maar eens naar een boom toe die je aanspreekt en voel er maar eens aan’, aldus Liza. Ook vormden we een kring om de omvang van de wortels van een grote Amerikaanse eik. Deze kring werd erg groot. Na verloop van de wandeling kwam de verwondering. Wat betekent de natuur toch veel voor de mens. ‘Ik denk dat ik vannacht heerlijk ga slapen’, aldus Ali.

02mei 19

FRITS in de BN/De Stem

Op 24 april verscheen onderstaand artikel in BN/De Stem. Klik op het plaatje of de link om het te lezen.

 

02mei 19

8 Mei bijeenkomst voor sociaal ondernemers

In maart waren er 3 bijeenkomsten voor het zoeken naar Sociaal ondernemers. Ook in april werden er weer een aantal gehouden. En nu op op 8 mei is er weer een. Klik op de link voor de uitnodiging.

14apr 19

Mooie dankbetuiging!

Regelmatig laten Gasten hun ervaringen achter. Soms in een paar woorden. Soms in een tekening of een combinatie ervan

28feb 19

Ondernemers uit Baarle – Nassau omarmen Frits

Een aantal Maatschappelijk Betrokken Ondernemers uit Baarle – Nassau liet zich uitgebreid informeren over FRITS tijdens één van de informatie avonden. In groepjes werd er verder gediscussieerd over de samenwerkingsmogelijkheden. Wordt vervolgd.

15feb 19

Ondernemers van de studieclub VNO – NCW vergaderen bij FRITS

Afgelopen woensdag vergaderden de studieclub ‘verduurzaming’ van VNO NCW Brabant / Zeeland bij FRITS. Voordat de vergadering startte werd er een inleiding gegeven over het initiatief. Na afloop volgde er een rondleiding.
Een aantal Gasten waren bezig om de laatste hand te leggen aan een buiten rokersruimte. Zij vertelden hun ervaringsverhalen aan de ondernemers. Samen gaan we kijken of we een gezamenlijk project verduurzaming op kunnen pakken bij FRITS.

12feb 19

Werkbezoek raads- en commissieleden Gemeente Baarle-Nassau

Recent brachten de raads- en commissieleden van de gemeente Baarle-Nassau een bezoek aan FRITS. Na een uitleg over het initiatief en de integrale manier van samenwerken, vertelden de Gasten hun persoonlijke verhaal en hun ervaringen bij FRITS. De raads- en commissieleden waren onder de indruk van de snelheid van herstel.
“Wat hebben jullie van ons nodig”, was de laatste vraag. “Verbinding met plaatselijke ondernemers om zo Maatschappelijk Betrokken Ondernemerschap en Sociaal Ondernemerschap verder te brengen”, was de reactie. Alsmede ambassadeurschap naar de inwoners van Baarle-Nassau.

10feb 19

Het ervaringsverhaal van Jos

Gisteravond zaten wij allemaal op de bank Utopia te kijken onder het genot van een bak thee en met de zelfgemaakte cake van Simone. Ik werd er helemaal blij van en dacht meteen van dit werkt!!
Ik vind het hier zo geweldig en zie mensen binnen komen heel down en uitgeput en na een paar dagen zie ik dezelfde mensen weer lachen en opknappen. Ik stond gisteren met Simone samen te koken en zag haar zo enthousiast bezig zijn dus ik heb nu ook een kookmaatje Ha, Ha.
Buiten die avond en kijkend naar het rookhok dacht ik bij mijzelf. YESSSS, daar heb ik samen met Anton mijn stempel hier gezet en voelde mij echt trots. Ook René en Jaap ervaren hier de rust en voelen zich meteen thuis. Huub, ook jij mag trots zijn op jezelf en met alle mensen die dit bedacht hebben want FRITS is echt een fijn logeerhuis waar je echt mag en kan herstellen en een plaats waar je echt wil zijn als je er even doorheen zit.
Ik ga het hier echt missen straks maar ik kijk met een warm hart terug naar de periode dat ik hier mocht zijn. Ik ben ook heel erg goed vooruitgegaan en kan weer bouwen aan mijn nieuwe toekomst. Bedankt dat je mij destijds de kans gaf om hier te mogen herstellen.

Jos

28jan 19

OPENING FRITS

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) noemt FRITS in Baarle-Nassau een parel in Nederland op het gebied van maatschappelijke innovatie.

Tijdelijk logeren en dagprogramma zonder indicatie buiten het zorgsysteem om voor mensen met een tijdelijke maatschappelijke terugval. Lees verder hoe de Gasten van FRITS de hoofdrol pakken!

Staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis bracht op 28 januari een bezoek aan ´Respijthuis’ FRITS in Baarle-Nassau. Samen met bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ, een afvaardiging van ZonMW, de burgemeester van Baarle-Nassau, Marjon de Hoon-Veelenturf, de wethouders van Baarle-Nassau, Tilburg en Breda, bestuurders van woningcorporatie Leystromen, Zorgbelang en GGZ Breburg nam hij een kijkje achter de schermen. Tijdens de rondleiding ging hij in gesprek met de gasten die hier tijdelijk verblijven en met ervaringsdeskundigen en vrijwilligers die de gasten ondersteunen bij hun herstel en terugkeer in de maatschappij.Veeleisende maatschappij
De maatschappij is veeleisend vandaag de dag. Niet iedereen kan meekomen. FRITS biedt inwoners uit de regio Breda en Midden-Brabant, die door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van baan of psychosociale problemen tijdelijk even niet meer thuis kunnen wonen, een ‘adempauze’. Men kan bij FRITS overnachten, eten, tot rust komen. Om vervolgens met behulp van een activiteitenprogramma en ondersteuning van ervaringsdeskundigen, andere gasten en ondernemers weer op eigen kracht verder te kunnen.

Maatwerk
FRITS is een initiatief van- en wordt gerund door Fameus onderdeel van GGz Breburg, en is mede mogelijk gemaakt door ZonMW, de gemeenten Baarle-Nassau, Tilburg en Breda, woningcorporatie Leystromen en Zorgbelang. Tijdens de rondleiding over landgoed Cruyshof, waar FRITS gevestigd is, kreeg de staatssecretaris een goede indruk van wat dit initiatief extra brengt naast de reguliere zorg en hulpverlening. Zo werkt FRITS indicatievrij. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is en niet gebonden is aan een diagnose door een instantie. Ook biedt FRITS maatwerk. Daarbij wordt gekeken naar ieders persoonlijke kwaliteiten en talenten.

“Wat ik vandaag heb gezien is heel mooi. FRITS is een plek waar mensen weer tot zichzelf kunnen komen. Ik ben onder de indruk van de verhalen die ik vandaag heb gehoord. Ik zou graag zien dat dit project een vervolg kent. Daar wil ik mij persoonlijk voor inspannen. Dat vereist inzet van alle partners die hier nu zijn maar ik heb goede hoop”, aldus staatssecretaris Blokhuis.
Een fantastisch voorbeeld van een nieuwe vorm van integrale samenwerking tussen ondernemers, centrale overheid, lokale overheid en innovatieve organisaties als Leystromen en Fameus.

Back To Top