skip to Main Content
+31-6 1001 5002 h.goosen@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

Nieuws

Lees hier ons laatste nieuws en blijf op de hoogte.

01apr 20

Crisiskaart maken vanuit huis

De Crisiskaart is voor iedereen die wel eens een crisis heeft meegemaakt of verwacht er ooit een mee te maken. Op de Crisiskaart staat hoe een crisis er bij jou uitziet, wie jouw contactpersonen zijn en wat je nodig hebt en wat je juist niet wil. Op het moment dat je de kaart nodig hebt, laat je hem aan anderen zien. Zij kunnen dan met jou omgaan op een manier die voor jou prettig is. De Crisiskaart is jouw handleiding op het moment dat je jezelf niet goed meer kunt verwoorden.
Ook in deze bizarre tijd van de coronacrisis, is het mogelijk om een Crisiskaart te laten maken bij FAMEUS. Misschien kan het hebben van een Crisiskaart je juist nu wat rust brengen. Het is fijn om de zekerheid te hebben dat alles om je heen geregeld is als er een crisis plaats mocht vinden. Ook het proces zelf, van een Crisiskaart maken met onze ervaringsdeskundige crisiskaartconsulenten, kan je handvatten en inzicht bieden in deze verwarrende tijd.

Werkwijze

In onze werkwijze verandert niet veel. Je kunt nog steeds bellen naar onze crisiskaartconsulent via het volgende nummer: 06-30910400. Onze planner maakt dan een telefonische afspraak met je waarbij je belt met twee consulenten via Whatsapp. Je kan ook beeldbellen als je dat wenst. Mocht er geen mogelijkheid zijn om een telefonisch 3-gesprek te voeren, dan zal onze planner met jou kijken naar andere mogelijkheden.

Het eerste gesprek staat in het teken van kennismaken. In dat gesprek kun je beslissen of je op deze manier verder wilt gaan of dat je er toch voor kiest om te wachten op persoonlijke face-to-face afspraken. We kunnen jouw netwerk betrekken in de telefonische afspraken. De afspraken met jouw netwerk vragen creativiteit van jou en onze consulenten. Hierin zoeken we samen een weg die voor iedereen prettig is.

 

19feb 20

Hangbuikzwijn Barry vindt een thuis bij Frits

Het driejarige hangbuikzwijn Barry woonde tot vorige maand in de achtertuin van zijn baasje. Door ziekte kon hij niet meer voor Barry zorgen en daarom plaatste hij een oproep wie er voor zijn huisdier kon zorgen. Logeerhuis Frits was één van de gegadigden die zich meldden bij de Dierenbescherming en werd uiteindelijk uitgekozen. Afgelopen zaterdag werd Barry losgelaten bij zijn soortgenoten Geer en Goor.

Lees verder op de website van Omroep Brabant.

Barry

02mei 19

8 mei bijeenkomst voor sociaal ondernemers

In maart waren er drie bijeenkomsten voor sociale ondernemers. Ook in april werden er weer een aantal bijeenkomsten gehouden. En op 8 mei is er weer een bijeenkomst. Zie de uitnodiging.

04apr 19

Zelf aan je herstel werken in Respijthuis Frits

Jeroen Kwak merkte dat na een training of workshop over herstel mensen door een stressvolle thuissituatie weer snel terugvielen. Toen er een locatie beschikbaar kwam en verschillende partijen aanhaakten, werd het idee van een laagdrempelig respijthuis werkelijkheid. Inmiddels zijn er al meer dan 650 overnachtingen geweest en is de vraag groter dan het aanbod!

Lees het interview met Jeroen Kwak verder op de website van Zonmw.nl.

28feb 19

Ondernemers uit Baarle–Nassau omarmen Frits

Een aantal maatschappelijk betrokken ondernemers uit Baarle–Nassau liet zich uitgebreid informeren over Frits tijdens één van de informatieavonden. In groepjes werd er verder gediscussieerd over de samenwerkingsmogelijkheden. Wordt vervolgd!

15feb 19

Ondernemers VNO-NCW vergaderen bij Frits

Afgelopen woensdag vergaderden de studieclub ‘verduurzaming’ van VNO NCW Brabant Zeeland bij Frits. Voordat de vergadering startte werd er een inleiding gegeven over het initiatief en na afloop volgde er een rondleiding. Een aantal gasten waren bezig om de laatste hand te leggen aan een rokersruimte in de tuin. Zij vertelden hun ervaringsverhalen aan de ondernemers. Samen gaan we kijken of we een gezamenlijk project verduurzaming op kunnen pakken bij FRITS.

12feb 19

Werkbezoek raads- en commissieleden Gemeente Baarle-Nassau

Recent brachten de raads- en commissieleden van de gemeente Baarle-Nassau een bezoek aan Frits. Na uitleg over het initiatief en de integrale manier van samenwerken, vertelden de gasten hun verhaal en ervaringen met Frits. De raads- en commissieleden waren onder de indruk van de snelheid van herstel.

‘Wat hebben jullie van ons nodig’, was de laatste vraag.

‘Verbinding met plaatselijke ondernemers om zo Maatschappelijk Betrokken Ondernemerschap en Sociaal Ondernemerschap verder te brengen. Alsmede ambassadeurschap naar de inwoners van Baarle-Nassau.’

28jan 19

Opening Frits met Paul Blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) noemt Frits in Baarle-Nassau een parel in Nederland op het gebied van maatschappelijke innovatie. Tijdelijk logeren en een dagprogramma, zonder indicatie buiten het zorgsysteem, voor mensen met een tijdelijke maatschappelijke terugval.

Staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis bracht op 28 januari een bezoek aan esrpijthuis Frits in Baarle-Nassau. Samen met bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ, een afvaardiging van ZonMW, de burgemeester van Baarle-Nassau, Marjon de Hoon-Veelenturf, de wethouders van Baarle-Nassau, Gemeente Tilburg en Gemeente Breda, bestuurders van woningcorporatie Leystromen, Zorgbelang en GGZ Breburg nam hij een kijkje achter de schermen. Tijdens de rondleiding ging hij in gesprek met de gasten, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers die de gasten ondersteunen bij hun herstel en terugkeer in de maatschappij.

De maatschappij is veeleisend vandaag de dag. Niet iedereen kan meekomen. Frits biedt inwoners uit de regio Breda en Midden-Brabant, die door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van baan of psychosociale problemen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, een ‘adempauze’. Men kan overnachten en tot rust komen om vervolgens met behulp van een activiteitenprogramma en ondersteuning van ervaringsdeskundigen, andere gasten en ondernemers weer op eigen kracht verder te kunnen.

Maatwerk

Frits is een initiatief van- en wordt gerund door Centrum FAMEUS, onderdeel van GGz Breburg, en is mede mogelijk gemaakt door ZonMW, de gemeenten Baarle-Nassau, Tilburg en Breda, woningcorporatie Leystromen en Zorgbelang Brabant. Tijdens de rondleiding over landgoed Cruyshof, waar Frits gevestigd is, kreeg de staatssecretaris een goede indruk van wat dit initiatief brengt naast reguliere zorg en hulpverlening. Zo werkt Frits indicatievrij. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is en niet gebonden is aan een diagnose door een instantie. Ook biedt Frits maatwerk. Daarbij wordt gekeken naar ieders persoonlijke kwaliteiten en talenten.

‘Wat ik vandaag heb gezien is heel mooi. Frits is een plek waar mensen tot zichzelf kunnen komen. Ik ben onder de indruk van de verhalen die ik vandaag heb gehoord. Ik zou graag zien dat dit project een vervolg kent. Daar wil ik mij persoonlijk voor inspannen. Dat vereist inzet van alle partners die hier nu zijn maar ik heb goede hoop’, aldus staatssecretaris Blokhuis. Een fantastisch voorbeeld van een nieuwe vorm van integrale samenwerking tussen ondernemers, centrale overheid, lokale overheid en innovatieve organisaties als Leystromen en FAMEUS.

Back To Top