Ga naar hoofdinhoud
+31-6 1001 5002 infofrits@ggzbreburg.nl Bredaseweg 41, 5111 GD Baarle-Nassau

Nieuws

Lees hier ons laatste nieuws en blijf op de hoogte.

02mrt 22

Huub Goossens

02mrt 22

“Hoi! Ik ben Dominique Leenders en ben nu zo´n drie en een half jaar werkzaam bij Logeerhuis Frits. Door mijn eigen herstelproces met eerder doorleefde ervaringen hier aangekomen. De juiste plaats op de juiste plaats in mijn leven om nu te zijn. Alle dingen die ik heb geleerd en heb geleerd te laten, kan ik hier gebruiken. Vooral het kijken zonder oordeel, het luisteren met open hart en er echt zijn voor de ander. Ik heb een serieus gevoel voor humor; dat is voor mij het ideale middel om te relativeren. Verder stop ik al mijn liefde in het koken, lees ik veel en kijk graag films. En ik geniet van de vele ontmoetingen en blijf me verwonderen over de kracht en levenskunst van mensen.”

Ervaringswerker Dominique Leenders

 

 

02mrt 22

“Sinds april 2020 maak ik deel uit van het vaste Frits-team. Ik haal veel voldoening uit het werken bij Frits: door mijn eigen persoonlijk herstelproces kan ik nu onze gasten hun eigen weg naar herstel laten vinden door bijvoorbeeld simpelweg alleen maar het bieden van een luisterend oor. Een gezonde dosis humor is mij niet vreemd en werkt voor mij persoonlijk ook herstel bevorderend. Wat me daarnaast erg aanspreekt bij het werken bij Frits is de huiselijke sfeer. Je ziet mij regelmatig in de keuken om cakes, kaasbroodjes of andere lekkernijen te bakken. Ik houd sowieso van creativiteit; in mijn vrije tijd teken en schilder ik. Dit werkt voor mij rustgevend en ik kan me soms ook beter uiten door creatief bezig te zijn.

Naast het werken bij Frits ben ik trotse moeder van twee opgroeiende kinderen. Zij kleuren mijn leven en zijn mijn inspiratie en kracht. Tot mijn gezin horen ook twee….. shih tzu’s. Nee, ik nies niet ;), het zijn hondjes! Ik ben dol op hun trouwe karakter en geniet van hun onvoorwaardelijke liefde. Verder ben ik gek op reizen, maar op skilatten of piste zal je mij niet zo gauw vinden. Ik heb namelijk een ware hekel aan kou en alles wat daarmee verbonden is. Het zal je dus niet verbazen dat warme landen meer tot mijn bestemming horen!”

Brenda van Loon Ervaringswerker

Brenda van Loon

 

02mrt 22

“Welkom! Wat fijn dat je de tijd hebt genomen om meer over logeerhuis Frits en over ons als team te lezen. Ik werk sinds november 2019 op deze inspirerende plek. Die jaren daarvoor waren voor mij op allerlei vlak op zijn minst nogal bewogen geweest. In die tijd heb ik persoonlijk mogen ervaren dat ik net als ieder ander mens uniek ben; daarom mijn eigen deskundige en dus alleen in eigen regie kon werken aan mijn herstel. Logeerhuis Frits kwam onverwachts op mijn pad, maar voelde voor mij toen meteen als een logisch, prachtig, zingevend en uitdagend vervolg in zowel mijn professionele loopbaan al in mijn persoonlijk leven. En dat bleek helemaal te kloppen! In mijn vrije tijd zing ik – ook al kan ik dat helaas totaal niet mooi – heel hard mee tijdens het koken en mijn huis poetsen, maar vooral tijdens een concert- of festivalbezoek. Door virtual te spinnen in de sportschool probeer ik in conditie te blijven en mijn hoofd leeg te krijgen. Ik kan me terugtrekken met een spannend boek en leef mee bij een indringende who-dunnit serie of film. Daarnaast geniet ik enorm van een hapje of drankje met mijn twee inmiddels jongvolwassen kinderen, mijn familie en dierbare vrienden, thuis of buiten de deur. Liefste met wat goed gesprekken én de slappe lach. En daar waar gedanst kan worden, zal ik het nooit laten!”

Esther van Dijk Ervaringswerker

Esther van Dijk

17sep 21

Wandel je zaterdag mee?

De wandelpaden rondom logeerhuis Frits zijn altijd en voor iedereen toegankelijk. Over het landgoed loopt het Wandelroutenetwerk (knooppunt 85 en knooppunt 12 liggen op of aan het landgoed). Wil je samen wandelen? Dan kan je iedere zaterdagochtend om 10:30 mee wandelen met één van onze vrijwilligers. We lopen zo ver en zo vlug als naar ieders energie mogelijk is; de ene keer wat langer dan de andere keer. De vrijwilligers met wie je op pad gaat hebben veel kennis van de omgeving en vertellen daar graag over. Zo loop je niet zomaar tussen wat weilanden en bomen door, maar kan je er wat van op steken. En… de kans is groot dat je interessante vogels, insecten, hazen, reeën of paddenstoelen tegenkomt.

Praktische info

 • Het verzamelpunt is voor de voordeur van Frits.
 • Het is niet nodig om je aan te melden.
 • Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

22apr 21

Lammetjes geboren bij Logeerhuis Frits!

De gasten van Logeerhuis Frits keken al maanden uit naar het nieuws dat op 20 april werkelijkheid werd; de geboorte van twee lammetjes!

Vanuit het logeerhuis kijken de  gasten uit over de velden en bossen die bij het landgoed horen. Tegen de tuin aan wonen drie Hebridean schapen: Flora, Freya en Forbes. Deze schapen zorgen voor een prettige overgang van huis naar tuin en natuur. Op momenten dat er even geen reeën, hazen of fazanten door het blikveld lopen valt er daarom altijd nog steeds iets te zien.

De gemoedelijke leefstijl van de schapen helpt velen bij het vinden van inspiratie en rust; beetje eten, beetje herkauwen, af en toe als een dolle rondrennen, en vooral niet teveel moeten.

maar even terug naar de lammetjes.. Moeder en de twee dochters verkeren in goede gezondheid. De dames heten Fiona en Fang. Samen met het project Frits & Fruitig van Werken & Leren hebben we bij Frits zo nog meer kansen om gasten en deelnemers te ondersteunen in hun herstel. En dat te midden in een zich in rap tempo ontwikkelend helend landschap. Hoe mooi is dat!

Helaas kunnen we je alleen virtueel op beschuit met muisjes trakteren. Smeer je thuis zelf een beschuitje?

lammetjes geboren

beschuit met muisjes

25feb 21
In afwachting van aanpassing van coronamaatregelen, is Frits gewoon geopend voor gasten die vrij zijn van corona gerelateerde klachten. Gelukkig hebben we al sinds het begin van de pandemie het logeerhuis open kunnen houden en zijn er geen besmettingen geweest.
Wil je komen logeren in Baarle-Nassau? Bel dan naar 06-10015002.
Helaas kunnen daggasten en vrijwilligers momenteel niet naar Frits toekomen.
26nov 20

Project Frits & Fruitig

Binnen Werken & Leren wil GGz Breburg nadrukkelijker aansluiten bij de visie van Fameus. Bij Frits & Fruitig zijn we bezig met de ontwikkeling van verschillende activiteiten in de natuurrijke omgeving van Frits. Het is de bedoeling dat het een laagdrempelige locatie wordt waar logés van Frits vrij kunnen deelnemen aan activiteiten. Maar ook mensen uit de directe omgeving kunnen hun bijdrage leveren. Mensen kunnen helpen om het initiatief tot een succes te maken. We zien deelnemers als collega en werken niet vanuit zorg of begeleiding, maar vanuit de visie van sociaal ondernemerschap om mensen hun eigen motivatie te laten vinden voor herstel.

Op het terrein staat een grote schuur, daarin wordt een gedeelte afgetimmerd en ingericht als werkplaats. Dit gaat in de komende weken gebeuren. In de tuin wordt een kas gebouwd voor o.a. planten maar ook ingericht met werktafels voor activiteiten of workshops en een coffee corner. Dit gedeelte zal komende winter gerealiseerd zijn en zal veel mogelijkheden bieden. Ook is er een plan om de grote kas in de binnentuin te plaatsen voor bijeenkomsten, vergaderingen, conferenties etc. Hier komen allerlei werkzaamheden uit voort zoals verzorgen van presentaties vanuit ervaringsdeskundigheid en zorgen voor een lunch.

Wat doen we op dit moment

 • Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag wordt er al volop in de tuin gewerkt en worden allerlei voorbereidende activiteiten ontplooit om de werkruimtes te realiseren.
 • Op dinsdagmiddag is de koffieruimte te gebruiken. Daar kunnen we mensen ontvangen om wat te komen drinken, lezen, een spelletje spelen etc. Dat is het vertrekpunt. Vervolgens kan iedereen deelnemen aan de volgende werkzaamheden / activiteiten:
  • meehelpen met timmerwerkzaamheden in de schuur, zoals reparatie van meubels voor mensen in armoede uit de directe omgeving.
  • tuinwerkzaamheden zoals gras maaien, takken snoeien of zagen, schoffelen.
  • verzorging hangbuikzwijntjes en kippen.
  • koffie en thee zetten, bar verzorgen.
  • wandelen en genieten van de mooie omgeving.
  • wandelen met ezels, verzorging van de dieren (is voor komend jaar, dan worden 2 veulens geplaatst).
  • eigen initiatieven en voorstellen.

Deelnemers kunnen tijdens een dagdeel ook verschillende soorten activiteiten doen als wat variatie gewenst is. Er zijn eenvoudige werkzaamheden maar ook taken waar meer vaardigheden voor nodig zijn. Voor elk wat wils dus. Ondanks dat er nog veel ontwikkeld en ontgonnen moet worden, ademt deze plek een bijzondere sfeer die de deelnemers zeker kan aanspreken en binden.

Tot zover, wordt vervolgd…’

01apr 20

Crisiskaart maken vanuit huis

De Crisiskaart is voor iedereen die wel eens een crisis heeft meegemaakt of verwacht er ooit een mee te maken. Op de Crisiskaart staat hoe een crisis er bij jou uitziet, wie jouw contactpersonen zijn en wat je nodig hebt en wat je juist niet wil. Op het moment dat je de kaart nodig hebt, laat je hem aan anderen zien. Zij kunnen dan met jou omgaan op een manier die voor jou prettig is. De Crisiskaart is jouw handleiding op het moment dat je jezelf niet goed meer kunt verwoorden.
Ook in deze bizarre tijd van de coronacrisis, is het mogelijk om een Crisiskaart te laten maken bij FAMEUS. Misschien kan het hebben van een Crisiskaart je juist nu wat rust brengen. Het is fijn om de zekerheid te hebben dat alles om je heen geregeld is als er een crisis plaats mocht vinden. Ook het proces zelf, van een Crisiskaart maken met onze ervaringsdeskundige crisiskaartconsulenten, kan je handvatten en inzicht bieden in deze verwarrende tijd.

Werkwijze

In onze werkwijze verandert niet veel. Je kunt nog steeds bellen naar onze crisiskaartconsulent via het volgende nummer: 06-30910400. Onze planner maakt dan een telefonische afspraak met je waarbij je belt met twee consulenten via Whatsapp. Je kan ook beeldbellen als je dat wenst. Mocht er geen mogelijkheid zijn om een telefonisch 3-gesprek te voeren, dan zal onze planner met jou kijken naar andere mogelijkheden.

Het eerste gesprek staat in het teken van kennismaken. In dat gesprek kun je beslissen of je op deze manier verder wilt gaan of dat je er toch voor kiest om te wachten op persoonlijke face-to-face afspraken. We kunnen jouw netwerk betrekken in de telefonische afspraken. De afspraken met jouw netwerk vragen creativiteit van jou en onze consulenten. Hierin zoeken we samen een weg die voor iedereen prettig is.

 

19feb 20

Hangbuikzwijn Barry vindt een thuis bij Frits

Het driejarige hangbuikzwijn Barry woonde tot vorige maand in de achtertuin van zijn baasje. Door ziekte kon hij niet meer voor Barry zorgen en daarom plaatste hij een oproep wie er voor zijn huisdier kon zorgen. Logeerhuis Frits was één van de gegadigden die zich meldden bij de Dierenbescherming en werd uiteindelijk uitgekozen. Afgelopen zaterdag werd Barry losgelaten bij zijn soortgenoten Geer en Goor.

Lees verder op de website van Omroep Brabant.

Barry
02mei 19

8 mei bijeenkomst voor sociaal ondernemers

In maart waren er drie bijeenkomsten voor sociale ondernemers. Ook in april werden er weer een aantal bijeenkomsten gehouden. En op 8 mei is er weer een bijeenkomst. Zie de uitnodiging.

04apr 19

Zelf aan je herstel werken in Respijthuis Frits

Jeroen Kwak merkte dat na een training of workshop over herstel mensen door een stressvolle thuissituatie weer snel terugvielen. Toen er een locatie beschikbaar kwam en verschillende partijen aanhaakten, werd het idee van een laagdrempelig respijthuis werkelijkheid. Inmiddels zijn er al meer dan 650 overnachtingen geweest en is de vraag groter dan het aanbod!

Lees het interview met Jeroen Kwak verder op de website van Zonmw.nl.

28feb 19

Ondernemers uit Baarle–Nassau omarmen Frits

Een aantal maatschappelijk betrokken ondernemers uit Baarle–Nassau liet zich uitgebreid informeren over Frits tijdens één van de informatieavonden. In groepjes werd er verder gediscussieerd over de samenwerkingsmogelijkheden. Wordt vervolgd!

15feb 19

Ondernemers VNO-NCW vergaderen bij Frits

Afgelopen woensdag vergaderden de studieclub ‘verduurzaming’ van VNO NCW Brabant Zeeland bij Frits. Voordat de vergadering startte werd er een inleiding gegeven over het initiatief en na afloop volgde er een rondleiding. Een aantal gasten waren bezig om de laatste hand te leggen aan een rokersruimte in de tuin. Zij vertelden hun ervaringsverhalen aan de ondernemers. Samen gaan we kijken of we een gezamenlijk project verduurzaming op kunnen pakken bij FRITS.

12feb 19

Werkbezoek raads- en commissieleden Gemeente Baarle-Nassau

Recent brachten de raads- en commissieleden van de gemeente Baarle-Nassau een bezoek aan Frits. Na uitleg over het initiatief en de integrale manier van samenwerken, vertelden de gasten hun verhaal en ervaringen met Frits. De raads- en commissieleden waren onder de indruk van de snelheid van herstel.

‘Wat hebben jullie van ons nodig’, was de laatste vraag.

‘Verbinding met plaatselijke ondernemers om zo Maatschappelijk Betrokken Ondernemerschap en Sociaal Ondernemerschap verder te brengen. Alsmede ambassadeurschap naar de inwoners van Baarle-Nassau.’

28jan 19

Opening Frits met Paul Blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) noemt Frits in Baarle-Nassau een parel in Nederland op het gebied van maatschappelijke innovatie. Tijdelijk logeren en een dagprogramma, zonder indicatie buiten het zorgsysteem, voor mensen met een tijdelijke maatschappelijke terugval.

Staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis bracht op 28 januari een bezoek aan esrpijthuis Frits in Baarle-Nassau. Samen met bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ, een afvaardiging van ZonMW, de burgemeester van Baarle-Nassau, Marjon de Hoon-Veelenturf, de wethouders van Baarle-Nassau, Gemeente Tilburg en Gemeente Breda, bestuurders van woningcorporatie Leystromen, Zorgbelang en GGZ Breburg nam hij een kijkje achter de schermen. Tijdens de rondleiding ging hij in gesprek met de gasten, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers die de gasten ondersteunen bij hun herstel en terugkeer in de maatschappij.

De maatschappij is veeleisend vandaag de dag. Niet iedereen kan meekomen. Frits biedt inwoners uit de regio Breda en Midden-Brabant, die door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van baan of psychosociale problemen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, een ‘adempauze’. Men kan overnachten en tot rust komen om vervolgens met behulp van een activiteitenprogramma en ondersteuning van ervaringsdeskundigen, andere gasten en ondernemers weer op eigen kracht verder te kunnen.

Maatwerk

Frits is een initiatief van- en wordt gerund door Centrum FAMEUS, onderdeel van GGz Breburg, en is mede mogelijk gemaakt door ZonMW, de gemeenten Baarle-Nassau, Tilburg en Breda, woningcorporatie Leystromen en Zorgbelang Brabant. Tijdens de rondleiding over landgoed Cruyshof, waar Frits gevestigd is, kreeg de staatssecretaris een goede indruk van wat dit initiatief brengt naast reguliere zorg en hulpverlening. Zo werkt Frits indicatievrij. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is en niet gebonden is aan een diagnose door een instantie. Ook biedt Frits maatwerk. Daarbij wordt gekeken naar ieders persoonlijke kwaliteiten en talenten.

‘Wat ik vandaag heb gezien is heel mooi. Frits is een plek waar mensen tot zichzelf kunnen komen. Ik ben onder de indruk van de verhalen die ik vandaag heb gehoord. Ik zou graag zien dat dit project een vervolg kent. Daar wil ik mij persoonlijk voor inspannen. Dat vereist inzet van alle partners die hier nu zijn maar ik heb goede hoop’, aldus staatssecretaris Blokhuis. Een fantastisch voorbeeld van een nieuwe vorm van integrale samenwerking tussen ondernemers, centrale overheid, lokale overheid en innovatieve organisaties als Leystromen en FAMEUS.

Back To Top